středa 4. srpna 2010

Cesta na jih afrického kontinentu

Naše cesta začala na letišti v Praze, což jsme uvítali, protože další alternativou byl Mnichov, nebo Brusel, což by bylo další cestování navíc. Letěli jsme s izraelskou národní společností El-Al. Po příchodu na check-in jsme zjistili, že všichni zaměstnanci už o nás vědí, protože hned jak viděli letenky, začalo se mezi nimi ozývat, to je ten Johannesburg, kdo si ho vezme? Později jsme se dozvěděli, že to bylo proto, že let s přestupem mívají jednou či dvakrát za rok.

Letěli jsme nočním spojem, takže cestu do Tel Avivu jsme prospali. Přestup byl díky proběhlé pražské kontrole bezproblémový a 45 minutové zpoždění návazného letu nám nakonec velmi pomohlo, protože jinak bychom zavření brány stíhali asi na minutu přesně.

Samotný let nad Afrikou probíhal už za dne. Na zem bylo vidět dokonale, protože oproti Evropě, na africkém nebi jsou mraky velmi zřídka. Pohled to byl ale velmi monotónní, stále ta samá hnědá krajina, jen občas nějaké město nebo jezero. Jinak, kromě stále chrápajícího a do kapesníku plivajícího muslima, let proběhl bez větších potíží. Šok přišel až v Johannesburgu na letišti, kde nás po krásném českém létě přivítalo 10 stupňů nad nulou a hrozný průvan, takže všechno teplé oblečení na sebe a hurá najít navazující let.

Zajímavá situace se udála ještě ve směnárně, kde těsně předtím, než jsme přišli na řadu, vypadl, asi na patnáct minut, proud a celá příletová hala byla bez elektřiny. Dalším překvapením bylo zjištění, že největší bankovka, která se dá v JAR dostat je 100 Randů (265 Kč), takže jsem od směnárny odcházel s balíkem peněz, který se mi nevešel ani do peněženky, navíc s Katky připomenutím, že jsme právě v jednom z nejnebezpečnějších měst světa.

Náš poslední let už probíhal opět za tmy, jelikož je v Africe zima, tak se smívalo už před šestou. Poprvé, kromě mého vyhlídkového letu „Andulou“ nad Strakonicemi, jsem letěl vrtulovým letadlem. Naše půlhodinové zpoždění letu bylo způsobeno tím, že do letadla nastoupili dva lidé se stejným jménem, z čehož jeden tam neměl co dělat. Zajímavá situace na začátek letu. Pak už jen přistání v Bloemfonteinu, kde po našem příletu už letiště zavíralo, a přesun do našeho nového domova.

Martin, 16. července 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat