pondělí 14. července 2014

Bloemfontein - Fontána květin

Město Bloemfontein je šesté největší město v JAR. Kromě toho, že je sídelním městem nejvyššího soudu, je současně i hlavním městem provincie Free State. Tato provincie je jednou z celkově devíti provincií celé Jihoafrické republiky.

Bloemfontein neboli Fontána květin má téměř 400 tisíc obyvatel. Přestože leží v údolí, dosahuje zde nadmořská výška téměř 1400 m. n. m. V jazyce původních obyvatel se město nazývá Mangaung, což znamená "Místo gepardů".

V samotném městě se nenachází příliš historických památek či staveb. S trochou štěstí objevíte pouze pár kostelíků, radnici, soudy, muzea, moderní galerii apod. Mezi muzei dominuje muzeum burských válek nacházející se na okraji města. Této stavbě vévodí především Národní Monument Žen, který je v dnešní době věnován ženám a dětem, které zemřely v koncentračních táborech během zmíněných burských válek.

Dalším zajímavým místem, které jistě stojí za návštěvu, je malý nenápadný kostelík nacházející se kousek od centra města. V tomto zapadlém kostelíků byl pokřtěn J. R. R. Tolkien, jeden z mála skutečně slavných bloemfoneinských rodáků.

V samotném centru města se nenachází příliš zajímavých míst. Centrum je staré, zničené a obývané hlavně černými obyvateli. Ulice jsou zde špinavé, plné odpadků. Silně tak kontrastují s uklizenými a čistými ulicemi předměstí. Ve dne je centrum poměrně bezpečné, což se však nedá říci o pobytu v noci. Kupodivu je toto místo stejně nebezpečné jak pro bílé tak pro černé obyvatele.

Katka, 29. 7. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat