úterý 15. července 2014

Parky a rezervace SZ Jihoafrické republiky a Botswany

Během našeho téměř čtrnáctidenního výletu do Botswany jsme navštívili hned několik národních parků a chráněných rezervací, jmenovitě šlo o Kgalagadi Transfrontier Park na hranicích Jihoafrické republiky a Botswany, Jwana Game Park poblíž městečka Jwaneng v Botswaně a Khama Rhino Sanctuary, útočiště nosorožců, které se nachází poblíž městečka Serowe, taktéž v Botswaně.

Kgalagadi Transfrontier Park

Kgalagadi Transfrontier Park je národním parkem nacházejícím se na hranicích Botswany a Jihoafrické republiky. Zhruba tři čtvrtiny parku se rozkládají na botswanské straně. My jsme navštívili pouze část jihoafrickou. I tak to byl výlet téměř na celý den, jelikož celková rozloha parku přesahuje 38 000 kilometrů čtverečních. Tento národní park získal svůj název podle pouště Kalahari, která se zde rozprostírá. Poušť má vliv nejen na celkový ráz krajiny, ale i na živočichy, které zde můžete potkat. Nelze zde spatřit žádné slony, zebry, žirafy a podobná zvířata, pro ty tu není dost vody a samozřejmě hlavně zeleně a stromů, což s tím logicky souvisí. 


Kgalagadi Transfrontier Park je místem sucha a přežijí zde jen ty nejodolnější zvířata, která si přivykla životu v drsné poušti. Hlavním zvířetem, které zde můžete spatřit je gemsbok. Prakticky jde o druh gazely, která je velká zhruba jako jelen a vyznačuje se svým typickým bílo – hnědo – černým zbarvením. V celé Jihoafrické republice či Botswaně se nevyskytuje moc míst, kde lze toto ušlechtilé zvíře spatřit. My jsme viděli hned několik gemsboků. Kromě nich ještě další druhy afrických gazel, pakoňů, pštrosů, pouštních lišek. Zahlédli jsme také různé hlodavce, veverky, ptáky (včetně orla) a brouky. Slibované lvi, leopardy a hyeny, které by se zde údajně měli nacházet, jsme bohužel nezahlédli. Park byl na zvířata poměrně chudý, za to příroda, která se zde nacházela, byla zcela výjimečná a nesrovnatelná s žádným jiným národním parkem, který jsme doposud navštívili.

Jwana Game Park

Tuto přírodní rezervaci jsme navštívili čistě náhodou. Při našich cestách Botswanou jsme totiž projížděli městečkem Jwaneng, kde se nachází nejbohatší diamantový důl světa. Na prohlídku dolu jsme sice vpuštěni nebyli, za to do rezervace nacházející se v bezprostřední blízkosti dolu, ano. V této přírodní rezervaci jsme strávili celé odpoledne. Viděli jsme zebry, žirafy, různé druhy afrických gazel, divoká prasata, pštrosy, opice a samozřejmě různé druhy ptáků. Rezervace byla v poměru ke své velikosti plná zvěře. Zážitkem byla především pro Honzu, jelikož šlo o jeho první setkání s volně žijícími zebrami a žirafami. K našemu překvapení byl vstup do rezervace zdarma.

Khama Rhino Sanctuary

Khama Rhino Sanctuary je přírodní rezervací, která byla založena v devadesátých letech za účelem ochrany nosorožců. Celý projekt záchrany se podařil a v dnešní době má rezervace více jak čtyřicet nosorožců černých a také pár vzácných nosorožců bílých, kteří se dále úspěšně množí. My jsme kromě nosorožců, kterých jsme viděli okolo desíti kusů, zahlédli i zebry, žirafy, pakoně, gazely, pštrosy a divoká prasata, která jsme sledovali při koupeli, schováni za bambusovým paravánem. Kromě savců jsme viděli i celou řadu ptáků a hmyzu, kterému dominoval především obří skarabeus.

V Khama Rhino Sanctuary jsme strávili téměř celý den. Rezervace byla uzpůsobena spíše autům s náhonem na všechny čtyři. V recepci nám nabídli dvouhodinovou projížďku s průvodcem, jelikož si byli téměř zcela jisti, že s naším obyčejným autem zapadneme v první zatáčce. Nabídka projížďky byla sice lákavá, ale zcela mimo naše představy o přijatelné ceně. Rozhodli jsme se tedy důvěřovat našemu vozidlu. Na recepci jsme si vypůjčili lopatu a pár prkýnek, slíbili jsme paní recepční, že pokud zapadneme, tak ji nebudeme volat, a vyrazili na prohlídku. A víte, co se stalo? Zapadli jsme jenom dvakrát a pokaždé jsme se z toho vykopali bez cizí pomoci, pouze za použití lopaty a několika prkýnek. Ušetřili jsme znatelné množství peněz, které bychom jinak museli obětovat projížďce s průvodcem, a ještě jsme si zadarmo docela hezky zacvičili.

Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat