pondělí 14. července 2014

Ragby

Dnes jsme společně s našimi německými spolužáky zavítali na ragbyový zápas. Ragby je v JARu jedním z národních sportů. Hrál se zápas mezi týmem bloemfonteinských Gepardů a týmem johanesburgských Žraloků. Jelikož se zápas hrál na stadionu v Bloemfonteinu, byla většina diváků v gepardích dresech, v oranžové barvě či doslova v gepardích převlecích. Zajímavostí je, že se na tomto stadionu odehrálo pět zápasů mistrovství světa 2010 ve fotbale.


Zápas měl velmi honosné zahájení. Sledovali jsme roztleskávačky různých věkových skupin, rowdies na Harleyích Davidson, mladé budoucí ragbyové hvězdy apod. Samotný zápas byl jedním velkým otazníkem, zvláště pak prvních pár minut. Po určité době jsme vysledovali základní pravidla a dokonce začali fandit domácím. Ty z nás, které nepochytily pravidla zápasu, se alespoň kochaly vypracovanými těly hráčů.

Po osmdesáti minutách zápasu, které byly rozděleny na dva poločasy s deseti minutovou přestávkou, vyhráli Žraloci. Přesto, že jsem se snažila fandit Gepardům, musím přiznat, že hoši s Johanesburgu si vítězství po zásluze zasloužili.

Ragby je v JAR sportem především pro "bílé" fanoušky, ostatně stejně jako kriket. Naopak fotbal je v JAR národním sportem spíše pro černé obyvatelstvo. Moc se s Martinem těšíme, až se půjdem podívat na fotbal do skutečného centra Bloemfonteinu, bohužel foťák tentokrát raději necháme doma.
Poslední perlička závěrem. Na stadionu v Bloemfonteinu je zakázáno pít alkohol na hlavní tribuně. Je ho sice možné koupit u stadionu, avšak na tribunu s ním nemůžete. To by nebyl Martin, aby si jedno pivo nepronesl na tribunu a nevychutnal si tak ragbyový zápas s pivem v ruce. Škoda jen, že nebylo české.

Katka , 31. 7. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat