úterý 15. července 2014

Knysna a Oudtshoorn neboli ústřice a pštrosi

Knysna je město ležící na pobřeží Indického oceánu v provincii Western Cape. Toto město je jedno z nejvíce navštěvovaných oblastí na Garden Route. Bohužel z tohoto důvodu je město neustále plné turistů. Pro Knysnu jsou typické především dvě věci a to mohutná zátoka s výhledem na oceán a ústřice. Knysna je jedním z největších producentů ústřic v Jihoafrické republice. Z tohoto důvodu se zde každý červenec pořádá tzv. Ústřicový festival. Ústřice zde můžete ochutnat v každé restauraci a to nejenom jeden, ale hned několik druhů.


My jsme si zážitek v podobě ochutnávání ústřic nechali ujít. Co jsme si však nenechali ujít, byl výhled na zátoku. Toto místo se nazývá „The Heads“ a prakticky jde o strmou skálu, která se tyčí nad hladinou oceánu. Toto místo umožňuje neopakovatelný výhled nejenom na celou zátoku a město, ale i na širý oceán.

My jsme „The Heads“ navštívili hned první den našeho pobytu v Knysně.  Udělali jsme dobře, protože ostatní dny pobytu propršelo, což nám prakticky znemožnilo vidět cokoliv jiného v okolí Knysny. Druhý den jsme se sice vydali na okružní cestu po okolí města, ale kvalita tohoto výletu nebyla z důvodu počasí příliš valná. V dešti a z auta jsme viděli místní jezerní oblast a bažiny. Odpoledne, když déšť na chvíli ustal, jsme se alespoň prošli po pláži ve Victoria Bay, což je přímořské městečko ne příliš vzdálené od samotné Knysny.

17. prosince jsme se vydali směrem na Oudtshoorn - jedno z mála vnitrozemských měst, které jsme na Garden Route navštívili. Do tohoto města jsme zavítali hned z několika důvodů. Hlavním důvodem pro mužskou část naší skupiny byl Cango Caves, jeden z největších jeskynních komplexů v Africe. Hlavním důvodem pro ženskou část naší skupiny byli pštrosy, které se v této oblasti hojně chovají.

Naše první kroky vedly do Cango Caves. Zde jsme si zakoupili lístky na prohlídku. Samozřejmě jsme si nekoupili lístky jen tak na obyčejnou prohlídku, ale na speciální dobrodružnou prohlídku jeskyň, což se později ukázalo být poměrně zbytečné a to především v mém případě. První část prohlídky byla společná s prohlídkou normální. Šlo tedy o tradiční procházku po jeskynním komplexu s možností zhlédnutí různě velikých a barevnách jeskyň, krápníků apod. Druhá část byla dobrodružná. Ráda bych napsala, jak byla tato část zajímavá a jedinečná, leč bohužel nemůžu, jelikož jsem se této části nezúčastnila. Po prvních pár minutách cesty tunelem, který jsme prolézali po kolenou, jelikož nám jeho výška nic jiného neumožňovala, jsme totiž dorazili k tzv. Tunelu lásky. Zde mé vyprávění prakticky končí, jelikož „Tunel lásky“ byla průrva široká zhruba 30cm. Martin s ostáními tedy pokračoval dále. Já jsem zůstala v poměrně otevřené jeskyni, která mé nově objevené klaustrofobii poměrně vyhovovala. Oba jsme si tento výlet nakonec docela užili. Já jsem se v rámci čekání na zbytek skupiny procházela po liduprázdných jeskyních, poslouchala hučení a kapání vody a také jsem si konečně všechny ty stalagmity a stalagnáty osahala, po čemž jsme již několik let toužila, leč mi to nikdy nebylo dovoleno.  Martin si prošel dva kilometry dlouhou dobrodružnou cestu, v níž se plazil skoro po břiše a prolézal jeskynními komíny, do kterých když vkročíte špatnou nohou a špatným postavením těla, tak vám hrozí, že zde strávíte zaseknutí i několik hodin.


Naše další kroky vedly na Schoemanspoort Pass, což je horský průsmyk postavený na počátku 20. století. Cesta tam vedla kolem mohutných hor a umožňovala neopakovatelné výhledy do krajiny. Zde jsme stavili zhruba hodinu.

Druhý den ráno jsme se vydali na pštrosí farmu. Místní farmy totiž nabízejí jedinečný zážitek a to je ježdění na pštrosech.  Na farmě jsme viděli nejen umělé líhně a čerstvě narozená pštrosáčátka, ale i dospělé kusy, které jsme mohli nejen krmit, ale i hladit. Také jsme dostali odborný výklad o anatomii pštrosů, o vejcích a o struktuře pštrosích per. Jedinečným zážitkem byla možnost zhlédnutí přirozeného hnízdění pštrosího páru a možnost stoupnout si na vejce (údajně unesou váhu přes 110 kg). Zajímavé byli i pštrosí závody profesionálů. Hlavním lákadlem byla však samozřejmě samotná jízda na pštrosech. Pštrosy jsou obrovští ptáci, kteří unesou jezdce do 75 kg. Já i Martin jsme si jízdu vyzkoušeli (byli jsme jedni z mála, kdo se vešel do váhového limitu). Musím říci, že ježdění a hlavně řízení pštrosa není nic lehkého, ti ptáci jsou neuvěřitelně rychlí a poměrně nevypočitatelní. Každopádně zážitek to byl ohromný a já osobně jsme moc ráda, že jsme si ho nenechali ujít.

Odpoledne téhož dne jsme se vydali opět blíže k moři a strávili noc v městečku  Mossel Bay. Více viz. článek: Atlantský nebo Indický oceán?

Katka, 15.-18.12.2010

Žádné komentáře:

Okomentovat