úterý 15. července 2014

Cape Town a okolí

Do jednoho z hlavních měst Jihoafrické republiky, Cape Townu, jsme dorazili v neděli 26. prosince s úmyslem strávit a oslavit zde Nový rok.

Cape Town neboli Kapské město se nachází na jihozápadním cípu země. Je považováno za turisticky nejnavštěvovanější místo a současně i za vrchol celé Garden Route, po níž jsme v té době již dva týdny cestovali. Naleznete zde nejenom příslušníky různých kultur, kteří tomuto místu dodávají značnou kulturní rozmanitost, ale i celou řadu historických míst, památek a samozřejmě i přírodních krás.


My jsme v Kapském městě strávili zhruba týden. Většinu času jsme bydleli v Long Street. Tato ulice je v Cape Townu velice dobře známa a to nejen pro své viktoriánské fasády pocházející z britských koloniálních dob, ale také pro to, že jde tzv. o „party ulici“. V Long Street se totiž nachází celá řada barů, restaurací, kaváren, diskoték apod. Místo to bylo krásné, ale pro ubytování zcela nevhodné. Snad jedinou výhodou našeho ubytování bylo to, že místo mělo svou vlastní diskotéku a bar a že byl z jeho teras hezký výhled na město, což jsme ocenili především na Nový rok.

Za celou dobu pobytu, jehož první část jsme trávili s našimi německými přáteli a druhou část s Martinovým otcem a jeho dvěma kamarády, kteří nás přijeli do Jihoafrické republiky navštívit, jsme zhlédli téměř vše, co toto město nabízelo. Velmi důležitým počinem byla celková prohlídka města, která vedla kolem nejdůležitějších budov a památek. V rámci prohlídky jsme zhlédli nejenom hrad Dobré naděje, jež byl postaven v 17. století, což z něj činí nejstarší stavbu Jihoafrické republiky, ale celou řadu dalších historických staveb. Za zmínku jistě stojí budova parlamentu, jež je doposud sídlem legislativní moci státu, radnice, „Velká promenáda“ lemovaná řadami datlovníků, několik kostelů a katedrál, muzeí a samozřejmě několik tradičních trhů, většinou s rukodělnými výrobky.

Dalším důležitým místem, které jsme v Kapském městě navštívili, byla Stolová hora, kopec nad obzorem, který se stal symbolem celého města. Tato hora, která je tvořena ze žuly a pískovce, se tyčí do výšky zhruba něco málo přes jeden kilometr. O tom, jak je hora pro celé město nepostradatelná, svědčí i fakt, že je od soumraku do úsvitu osvětlována vysokovýkonnými světlomety. My jsme se na stolovou horu vypravili hned první den našeho pobytu v Kapském městě. Měli jsme neuvěřitelné štěstí, jelikož ten den vládlo na vrcholu Stolové hory slunečné počasí a tak nebyl zahalen do pověstných mraků, jak většinou bývá. Přesto, že na samotný vrchol jezdí lanovka, my jsme se rozhodli, pokořit horu vlastními silami. K tomuto rozhodnutí jsme dospěli hned ze dvou důvodů. Prvním byl nedostatek pohybu, který se u nás vyskytl po několikatýdenním cestování v autě, a druhým důvodem byla samozřejmě přemrštěná cena lanovky. Po více jak dvou hodinách namáhavého výstupu jsme stanuli na vrcholu hory, kde se nám naskytl neuvěřitelný pohled na celé Kapské město a přístav, na okolní hory, útesy a samozřejmě i na Atlantský oceán. Po necelé hodině strávené na vrcholku jsme se vydali opět po svých zpět. Rekonvalescence po náročném výstupu a sestupu nám zabrala pouhé tři dny. :)



Dalším místem, které jsme v Kapském městě navštívili, byl Victoria & Alfred Waterfront. Jde o funkční přístav, kolem něhož se nachází centrum služeb a kultury. Naleznete zde obchodní domy, tržiště s ručně vyráběnými výrobky, potulné umělce, nespočet restaurací, barů apod. Toto místo se nám velmi líbilo a to nejenom kvůli možnosti procházet se po přístavu hned vedle pestrobarevných loděk a lodí, ale i kvůli výborným restauracím s čerstvými mořskými plody, všudypřítomným umělcům, historické hodinové věži, podle níž si lodě v přístavu seřizovaly své hodinky, ale i možnosti zahlédnout lachtany, což se nám také podařilo. Nakonec jsme si toto místo zamilovali natolik, že jsme sem nejenom vzali naši návštěvu z České republiky, ale oslavili zde i Nový rok.

V rámci týdenního pobytu v Cape Townu jsme se nejenom kochali krásami tohoto velkoměsta, ale samozřejmě i podnikali výlety po okolí. Za zmínku tak jistě stojí výlet do Stellenbosche, městečka proslaveného především svými rozsáhlými vinicemi a ochutnávkami vína (více viz. článek: Víno, víno, sem tam sýr); výlet na Signal Hill, kopec, jež se tyčí nad Kapským městem a kde jsme zažili neuvěřitelný západ slunce, a konečně výlet na Sandy Bay.

Výlet na Sandy Bay nám byl doporučen, jelikož se zde nachází údajně nejkrásnější pláž v Jihoafrické republice, jež je vyhlášena nejenom svými bílými plážemi a azurovým mořem, ale i tím, že jde o jednu z mála nudistických pláží v celé zemi. Pláž byla skutečně nádherná a v ničem si nezadala s reklamními fotografiemi cestovních kanceláří. Jediné, co nás mrzelo, byla teplota oceánu, která koupání příliš nepřála.

Zbytek svého času jsme trávili brouzdáním po Kapském městě, nakupováním dárků, večeřemi a samozřejmě návštěvami různých klubů a diskoték, kterých je v Matce měst, jak s oblibou Afričané Cape town nazývají, velké množství. Mimo jiné jsme zde také velmi netradičně oslavili Nový rok a to nejprve v přístavu a později i na  jedné z největších novoročních party pod širým nebem v celé zemi.

Pověstnou třešinkou na dortu byl zážitek z novoročního karnevalu, který se každoročně v Kapském městě pořádá. Tento karneval probíhá přímo v ulicích města a to po dobu tří dnů. Účastní se ho většinou pouze černí obyvatelé, kteří tancem, tradiční hudbou a pestrobarevnými převleky reprezentují své slamy a černošské čtvrti. Karneval vznikl jako reakce na dobu otroctví, kdy barevní obyvatelé nesměli být spatřeni po setmění v ulicích města a kdy dostávali volno nikoliv na Nový rok, kdy museli sloužit svým pánů, ale až 2. ledna. Proto také tento, dnes již mezinárodně známý, festival trvá celé tři dny (od půlnoci na Nový rok až do konce 2. ledna).

Katka, 26. 12.2010-1.1.2011

Žádné komentáře:

Okomentovat